ROMB
PrzyszlyMakler:

Punkty B= (0,0) i D=(4,2) są wierzchołkami kątów rozwartych rombu ABCD. Kąt ostry rombu ma
miarę 60. Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
Bez trudu wyznaczam środek okręgu, czyli miejsce przecięcia przekątnych czyli środek symetii.
S(2,1)
Prosta BD ma równanie:
2=4a +b
b=0
Prosta prostopadła do prostej BD przechodząca przez punkt S:
y=−2x +b ∊ S(2,1)
1= −4 + b
b = 5
Prosta, w której leżą pozostałe wierzchołki, a zarazem przekątna tego rombu ma równanie y=−2x
+5
Pozostałe wierzchołki rombu mają współrzędne postaci A(a, −2a + 5)
Wystarczy mi jeden z nich, co pozowli mi napisać równanie prostej AB, a potem obliczę odległość
prostej AB od S i będę miał pormień, jednak do tego musze wykorzystać informację, że kąt ostry
ma 60 stopni, ale w ogóle nie potrafię tego zrobić..
Niby a = tg60 , czyli
√3, ale trochę tego nie rozumiem, bo rysując rysunek pomocniczy wiem,
że ta prosta nie będzie równoległa do OX, więc trochę to skomplikowane.
I nie rozumiem której prostej to będzie współczynnik.. tej oznaczonej przeze mnie na rysunku
jako k czy l? Bo to właśnie kąt pomiędzy kl ma 60 stopni. Niby też wiem, że kąt pomiędzy l, a
prostą y=−2x +5 to 30 stopni (bo przekątna jest też dwusieczną), ale nie wiem jak to
wykorzystać, mimo wszystko.
12 sty 11:15
PrzyszlyMakler: Wpadłem na pomysł, że skoro przekątne są dwusiecznymi to, ten trójkąt musi być równoboczny ABD.
Prawidłowe zalożenie i wszystko? I mając długość przekątnej BD, wiem, że BA i DA są takiej
samej długości i z tego mogę policzyć współrzędne A.
Potem równanie prostej BA i jej odległośc od punkt S będzie promieniem. Czy to dobry pomysł?
A żeby się nie zmarnował temat, mógłby mi ktoś wyjaśnić co mi daje kąt jakiejś prostej w
zadaniach, jeżei ta prosta nie jest równoległa do OX?
12 sty 11:37
PrzyszlyMakler: refresh
12 sty 12:20
Jerzy:
Kombinujesz jak końpod górę.
Masz środek okręgu, więc potrzebujesz jeszcze promień.
| | r | |
Zauważ,że: |
| = tgα , gdzie α to kąt jaki tworzy prosta BD z osią OX. |
| | | |
I po zadaniu.
12 sty 12:43
Jerzy:
Sorry ... pomyłka.
12 sty 12:52
PrzyszlyMakler:

| | r | |
Skąd to wiesz? |
| to tgβB i mogę się zgodzić, że to też jest tg 60 stopni, ale z tym |
| | 1/2DB | |
mam problem, skąd mam wiedzieć, że to tg prostej BD a nie AD? wiem, że dziwne pytanie, ale
zależy mi na tym aby to zrozumieć.
12 sty 12:55
PrzyszlyMakler: sorry, r/1/2 DB to sinβ
12 sty 13:00
Jerzy:
Inaczej ... przekątne rombu się połowią.
Masz długość przekatnej BD i masz prostą zawierającą przekatną AC
| | 1 | |
Ze środka okręgu S(2,1) poprowadź okrag o promieniu |
| |BD|, |
| | 2 | |
punkty przecięcia z prostą AC wyznaczą pozostałe dwa wierzchołki.
12 sty 13:01
PrzyszlyMakler: Wow..... a z czego to wynika, jak na to wpasc

?
12 sty 13:03
Jerzy:
Ale co wynika ?
12 sty 13:06
Jerzy:
Dalej źle... muszę pogłówkować
12 sty 13:08
PrzyszlyMakler: To, że miejsca przecięcia okręgu wpisanego w romb z okręgiem opisanym na jego przekątnej
wyznaczają wierzchołki rombu.
A tak poza tym, to już zrobiłem to zadanie

. Zrobiłem z mojego rysunku z 12:55. kąt SDA to 30
stopni, to kąt b to 60 stopni czyli sin60 = U[r}{DS} a dł. odcinka DS możemy łatwo policzyć i
wynik mi wychodzi jak w odpowiedzi
12 sty 13:12
PrzyszlyMakler: | | r | |
kąt β to 60 stopni, czyli sin 60= |
| i z tego prosto wychodzi wyniki. |
| | DS | |
Jerzy, a skąd wiesz kiedy Twoje sposoby są złe? Sprawdzasz jakoś programem czy co ?
12 sty 13:13
Jerzy:
| | 1 | |
Po prostu z rozpędu napisałem,że promień okręgu pomocniczego to : |
| |BD|, |
| | 2 | |
a tak wcale nie musi byc
12 sty 13:16
PrzyszlyMakler: Ale jakoś sobie poradziliśmy.

Dzięki za próby, w sumie bez Ciebie bym nie narysował tego
rysunku i nie zobaczył jak prosto to można zrobić.

Jak to jest narysowane pod kątem w
układzie współrzędnych to ciężko dostrzec te banały
12 sty 13:18
Jerzy:
To Ty sobie poradziłeś
12 sty 13:21
relaa:
Połowa rombu, czyli rysunek Pana to trójkąt równoboczny, zatem
|AB| = |AD| = |BD| = 2
√5
p = 4
√5
| | π | |
PABCD = (2√5)2 • sin( |
| ) = 10√3 |
| | 3 | |
| | P | | 10√3 | | √15 | |
r = |
| = |
| = |
| . |
| | p | | 4√5 | | 2 | |
12 sty 13:29