Rozwiaz rownania
Ola: Rozwiaz rownania
A) 8x3−216=0
B) (4x−2)(2x−3)(3x+9)=0
C) −x3−2x2+3x=0
12 sty 10:52
Janek191:
8x3 = 216 / : 8
x3 = 27
x = 3
====
12 sty 10:57
Janek191:
4 x − 2 = 0 lub 2 x − 3 = 0 lub 3x + 9 = 0
Dokończ
12 sty 10:58
Janek191:
− x*( x
2 + 2 x − 3) = 0
x = 0 lub x + 3 = 0 lub x − 1 = 0
Dokończ
12 sty 11:00
Ola: Iksy zostawiam po leeej yeszte przenosze ze zmienionym znakiem
12 sty 11:02
Janek191:
W B) należy wykonać jeszcze dzielenia
12 sty 11:03
Janek191:
W C)
x2 +2 x − 3 = 0
Jak nie widzisz od razu, że lewa strona = ( x + 3)*(x − 1), to
Oblicz Δ oraz x1 i x2
12 sty 11:05
Ola: 4x=2/4
X= u {1}{2}
2x−3=0
2x=3/2
X=112
3x+9=0
3x=−9/3
X= −3
12 sty 11:07
Janek191:
ok
12 sty 11:08
Ola: C nie rozumiem
12 sty 11:09