Wektory
Omlet : Udowodnij.Jeżeli wektory u,v,w są liniowo niezależne,to lin(u,v,w)=lin(u+v,u−v,u+v+w).
12 sty 10:13
Omlet : Proszę chociaż o instrukcje co mam zrobić po kolei. Bardzo mi zależy na szybkim rozwiązaniu.
12 sty 10:53
Omlet : Czy wystarczy sprawdzić liniowa niezależność wektorów po prawej stronie i stwierdzenie że
wymiar obu powłok jest taki sam?
12 sty 11:09
jc:
a(u+v)+b(u−v)+c(u+v+w) = (a+b+c)u + (a−b+c)v + c w
a więc lin(u+v,u−v,u+v+w) ⊂ lin(u,v,w)
au+bv+cu = (a/2)[ (u+v) + (u−v)] + (b/2) [ (u+v) − (u−v)] + c[(u+v+w) − (u+v)]
= (a/2 + b/2 −c)(u+v) + (a/2−b/2)(u−v) + c(u+v+w)
a więc lin(u,v,w) ⊂ lin(u+v,u−v,u+v+w)
Zatem lin(u+v,u−v,u+v+w) = lin(u,v,w)
Założenie o liniowej niezależności jest niepotrzebne.
12 sty 12:13
😊😊: Dziękuję ślicznie
12 sty 12:57