tarcie ślizgowe
imię lub nick:
FIZYKA trochę dziwne zadanie:
Sanki ześlizgują się z góry lodowej o wysokości h i zatrzymują się na lodowisku w odległości s
licząc w kierunku poziomym od wierzchołka równi pochyłej. Dowieść, że współczynnik tarcia f =
h/s.
no i w sumie nie mam pojęcia jak to dowieść

hehe. pomoże ktoś?
14 sty 18:17
Mateusz: pomagam
14 sty 19:00
imię lub nick:
14 sty 19:05
Mateusz:

Zadanie jest w miare łatwe ale trzeba troche pomyslec no i oczywiscie kłaniają sie funkcje
trygonometryczne w trójkącie prostokątnym Rozwazmy równię pochyłą o jakims kącie nachylenia i
ciało które zsuwa się z tej równi wtedy na klocek działają siły:
siła ciężkości Q = mg(kolor różowy) rozkładamy ją na dwie składowe równoległą Q
II(kolor
niebieski)
i prostopadłą do równi Q
I(kolor kolor pomaranczowy)
siła tarcia o wartosci T = fQ
II(kolor czerwony)
siła sprężystości S(kolor czarny) równoważąca siłęQ
I
Zakładamy że ciało w naszym przypadku sanki zsuwają sie ze stałą prędkością zatem wartosc sił
równoległych do powierzchni równi spełniają warunek
T = Q
II równoczesnie:
Q
I = mgcosα
Q
II = mgsinα
więc T = fmgcosα => fmg cosα = mg sinα czyli
f = tgα co było do wykazania bo a−przyprostokątna przeciwległa do kąta alfa b przyprostokątna
| | a | |
przyległa do kąta alfa a tgα = |
| na twoim rysunku to to samo tylko inne oznaczenia
|
| | b | |
14 sty 19:21
Mateusz: wykonaj sobie rysunek lepszy albo z książki przerysuj bo w tym programie to nie za ładne
rysunki wychodzą
14 sty 19:22
R.W.16l: nienawidzę fizyki... już to mam, i nic z tego nie kumam, bo mój koleś to ostani kretyn z
dziedziny nauczania
na ogół, to jest spoko... ale CIĘŻKO JEST SKUMAĆ jakąś równię pochyłą, rzuty...
14 sty 19:23
Mateusz: jedno masz w tym pocieszenie bo skoro lubisz matme to masz tu funkcje trygonometryczne
14 sty 19:25
imię lub nick: czyli załozyłeś że sanki zatrzymują się dokładnie na końcu równi, co nie jest powiedziane
wprost w zadaniu i co spowodowało że zacząłem się bardziej zastanawiać
bez dodatkowych danych przypadek jaki przedstawiłem na rysunku nie jest do rozwiązania?
14 sty 19:30
imię lub nick: i dzięki za rozwiązanie Mateusz
14 sty 19:35
Mateusz: Założyłem ze prędkosc sanek jest stała co oczywiscie rzadko sie zdarza bo przyszpieszają i
zwalniają ale i to wystarczyło do rozwiązania
14 sty 19:41
Mateusz: jak prędkosc jest stała to i współczynnik tarcia będzie w kazdym punkcie taki sam mozesz to
sobie zobrazowac na wektorach przedłuż np wektor prędkosci czyli ciągu sanek kolor niebieski i
zobacz jak sie zmieni wartosc pozostałych sił(zasada równoległoboku)
14 sty 19:43