matematykaszkolna.pl
tarcie ślizgowe imię lub nick: rysunekFIZYKA trochę dziwne zadanie: Sanki ześlizgują się z góry lodowej o wysokości h i zatrzymują się na lodowisku w odległości s licząc w kierunku poziomym od wierzchołka równi pochyłej. Dowieść, że współczynnik tarcia f = h/s. no i w sumie nie mam pojęcia jak to dowieść hehe. pomoże ktoś?
14 sty 18:17
Mateusz: pomagam
14 sty 19:00
imię lub nick:
14 sty 19:05
Mateusz: rysunekZadanie jest w miare łatwe ale trzeba troche pomyslec no i oczywiscie kłaniają sie funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym Rozwazmy równię pochyłą o jakims kącie nachylenia i ciało które zsuwa się z tej równi wtedy na klocek działają siły: siła ciężkości Q = mg(kolor różowy) rozkładamy ją na dwie składowe równoległą QII(kolor niebieski) i prostopadłą do równi QI(kolor kolor pomaranczowy) siła tarcia o wartosci T = fQII(kolor czerwony) siła sprężystości S(kolor czarny) równoważąca siłęQI Zakładamy że ciało w naszym przypadku sanki zsuwają sie ze stałą prędkością zatem wartosc sił równoległych do powierzchni równi spełniają warunek T = QII równoczesnie: QI = mgcosα QII = mgsinα więc T = fmgcosα => fmg cosα = mg sinα czyli f = tgα co było do wykazania bo a−przyprostokątna przeciwległa do kąta alfa b przyprostokątna
 a 
przyległa do kąta alfa a tgα =

na twoim rysunku to to samo tylko inne oznaczenia
 b 
 h 
tgα =

s 
14 sty 19:21
Mateusz: wykonaj sobie rysunek lepszy albo z książki przerysuj bo w tym programie to nie za ładne rysunki wychodzą
14 sty 19:22
R.W.16l: nienawidzę fizyki... już to mam, i nic z tego nie kumam, bo mój koleś to ostani kretyn z dziedziny nauczania na ogół, to jest spoko... ale CIĘŻKO JEST SKUMAĆ jakąś równię pochyłą, rzuty...
14 sty 19:23
Mateusz: jedno masz w tym pocieszenie bo skoro lubisz matme to masz tu funkcje trygonometryczne emotka
14 sty 19:25
imię lub nick: czyli załozyłeś że sanki zatrzymują się dokładnie na końcu równi, co nie jest powiedziane wprost w zadaniu i co spowodowało że zacząłem się bardziej zastanawiać bez dodatkowych danych przypadek jaki przedstawiłem na rysunku nie jest do rozwiązania?
14 sty 19:30
imię lub nick: i dzięki za rozwiązanie Mateuszemotka
14 sty 19:35
Mateusz: Założyłem ze prędkosc sanek jest stała co oczywiscie rzadko sie zdarza bo przyszpieszają i zwalniają ale i to wystarczyło do rozwiązania
14 sty 19:41
Mateusz: jak prędkosc jest stała to i współczynnik tarcia będzie w kazdym punkcie taki sam mozesz to sobie zobrazowac na wektorach przedłuż np wektor prędkosci czyli ciągu sanek kolor niebieski i zobacz jak sie zmieni wartosc pozostałych sił(zasada równoległoboku)
14 sty 19:43