Zbiory przeliczalne. Teoria Mnogości
Mariusz2: Wykazać, że zbiory są przeliczalne:
A = { X ⊆ N : |X\N| < |N| }
B = { X ⊆ N : ∃m ∀n>m (n∉X) }
Bardzo proszę o pomoc z tymi zadaniami.
12 sty 09:04
Mariusz2:
12 sty 11:06
g: Nie jestem pewien czy dobrze to odczytuję, ale spróbuję.
A
X\N jest zbiorem pustym, więc dla każdego X: |X\N| < |N|.
A jest zatem zbiorem wszystkich podzbiorów N, więc jest nieprzeliczalny.
B
B jest zbiorem wszystkich podzbiorów skończonego zbioru liczb 1..m, więc jest skończony,
a wiec przeliczalny.
Tutaj nie jestem pewny jak interpretować ∃m ..., czy jedno wspólne m dla wszystkich X, czy
inne m dla każdego X z osobna.
12 sty 12:48
Mariusz2: co do A, zbiór pusty jest skończony więc dlaczego A jest nieprzeliczalny?
jeśli chodzi o B, dziwne jest to, że nie ma żadnej informacji o 'm', ale wydaje mi się, że to
po prostu ma być dowolne m
12 sty 13:12
g: A: chodzi o to że warunek |X\N| < |N| jest zawsze spełniony, więc można by zostawić
A = { X ⊆ N }
czyli że A jest zbiorem wszystkich podzbiorów N. O ile wiem coś takiego jest nieprzeliczalne.
B: przyjąłem interpretację, że to m jest wspólne dla wszystkich X.
12 sty 15:53
Mariusz2: Jeśli by było tak jak napisałeś w A, to rzeczywiście masz rację i dziękuję.
Mógłbyś trochę bardziej rozpisać to B, bo niestety tego akurat nie rozumiem.
12 sty 16:51
g: Zapis B = { X ⊆ N : ∃m ∀n>m (n∉X) } rozumiem tak: B jest zbiorem podzbiorów N takich,
że do każdego z tych podzbiorów należą tylko liczby nie większe niż m. To m jest wprawdzie
dowolne, ale wspólne dla wszystkich X (moje założenie). Podzbiorów zbioru m−elementowego
jest 2m, czyli skończenie wiele.
12 sty 17:03
Mariusz2: Ok, dzięki wielkie
12 sty 17:17