Finansowe
Ola: Matematyka finansowa
Jest ktoś kto wie coś o matematyce finansowej?
Zad. Lokujemy 5 000. Przez 2 lata stopa procentowa 2%, kolejne 3 lata 2,5% i przez rok 3,75%.
Ile otrzymamy przy kwartalnej kapitalizacji?
12 sty 00:19
Maryla27: | | 2 | |
K1=5000(1+ |
| )2 po 2 latach |
| | 100 | |
| | 2,5 | |
K2=K1(1+ |
| )3 po 5 latach |
| | 100 | |
| | 3,75 | |
Kk=K2(1+ |
| ) po 6 latach |
| | 100 | |
12 sty 13:59
Maryla27: Sorry
4 kapitalizacje w roku
| | 2 | |
K1=5000(1+ |
| )2*4 po 2 latach |
| | 100 | |
| | 2,5 | |
K22=K1(1+ |
| )3*4 po 5 latach |
| | 100 | |
| | 3,75 | |
Kk=K2(1+ |
| ) po 6 latach |
| | 100 | |
12 sty 14:04
relaa:
Niestety dalej źle.
12 sty 14:09
Maryla27: Co jest źle?
procent składany
Kapitał końcowy lokaty na n lat przy oprocentowaniu p% i n kapitalizacjach w roku.
12 sty 14:22
relaa:
Skorzystam z Pani wzoru.
12 sty 14:25
Maryla27: Tak
| | p | |
K = K0 * (1 + |
| )n * m |
| | n * 100 | |
12 sty 15:33
Maryla27: n lat m kwartałów
| | 2 | |
K1=5000(1+ |
| )2*4 po 2 latach |
| | 4*100 | |
| | 2,5 | |
K2=K1(1+ |
| )3*4 po 5 latach |
| | 4 * 100 | |
| | 3,75 | |
Kk=K2(1+ |
| ) po 6 latach |
| | 4 * 100 | |
12 sty 15:38
Maryla27: n we wzorze to oczywiście liczba kwartałów
Zawsze za n podstawiam lata , stad pomyłka. Przepaszam.
12 sty 15:42