Znajdź odległość punktu A(0, 0) od prostej x + y = 1
Marcin: Znajdź odległość punktu A(0, 0) od prostej x + y = 1
Moglby mi ktos wytlumaczyc krok po kroku?

z gory dzieki
12 sty 00:06
Jack:
12 sty 00:14
Jack: ewentualnie ze wzoru
| | |Ax0 +By0 + C| | |
d = |
| |
| | √A2+B2 | |
Prosta 1x + 1y − 1 = 0, zatem A=1, B=1, C= − 1
punkt A(0,0) zatem x
0=0, y
0=0
(Nie mylic A ze wzoru ogolnego z tym A podanym w zadaniu)
| | |1*0 + 1*0 − 1| | | 1 | | √2 | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √12+12 | | √2 | | 2 | |
12 sty 00:26
Marcin: Prosilbym jeszcze o wytlumaczenie dlaczego 1√2, a nie −1√2 ?
12 sty 12:14
Jerzy:
A czy odległość może być ujemna ?
12 sty 12:16
Marcin: Nie moze byc, ale skoro mam 1*0 + 1*0 − 1 i wychodzi mi −1, to po prostu zmieniam znak na
przeciwny? Czy czegos nie rozumiem w rachunkach?
12 sty 12:18
Jerzy:
W liczniku masz wartość bezwzględną, a ta jest nieujemna.
|−1| = 1
12 sty 12:20
Marcin: Kurczę, teraz wszystko jasne, bardzo dziękuję!
12 sty 12:21