okrag i kwadrat
PrzyszlyMakler: W prostej o równaniu 2x+y−6=0 zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu
x2+y2−2y−4=0 . Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
układ równań:
y=−2x + 6
(x−1)2 + y2 = 5
rozwiązanie tego układu pozowli mi obliczyć punkt styczności prostej z okręgiem, czyli punkt
styczności prostej ze środkiem boku jednego kwadratu.
Tylko...
rozwiązując to równanie
(x−1)2+(6−2x)2=5
5x2 −26x + 32 = 0
Δ=36
x1= 3,2 y1 = −0,4
x2=2 y2= 2
I tutaj moje pytania:
1. Dlaczego wyszły dwie odpowiedzi? Przecież ta prosta ma być styczna do okręgu w jednym
punkcie...
2. jak wyeliminować jedną z odpowiedzi?
11 sty 23:41
5-latek: A kto powiedzial z eto ma byc styczna ?
Zrobiles rysunek do zadania ?
11 sty 23:46
5-latek:

Distaniesz taka sytuacje
Jeden bok bedziesz mial dany
11 sty 23:51
5-latek: I rownanie okregu bedzie takie
x2+(y−1)2=5
czyli srodek okregu (0,1) i promien r=√5
11 sty 23:54
PrzyszlyMakler: 5− latku. Kwadrat jest opisany na okręgu.
12 sty 00:08
PrzyszlyMakler: Aha. Już widzę błąd. Nie ważny temat, delta wyjdzie 0.. napisałem (x−1)2 a to (y−1)2/ Izi,
sorki
12 sty 00:09
Mila:

k: 2x+y−6=0⇔y=−2x+6
x
2+y
2−2y−4=0⇔
x
2+(y−1)
2=5, S=(0,1) r=
√5
| | |2*0+1*1−6| | | 5 | |
d(S,k)= |
| = |
| =√5 zgadza się |
| | √22+12 | | √5 | |
m⊥k i S∊m
x=2 i y=2
P=(2,2) punkt styczności okręgu z prostą k
2) współrzędne wierzchołków:
y=−2x+6 i (x−2)
2+(y−2)
2=5
A=(3,0),B=(1,4)
C i D wyznacz z symetrii względem S
a=2
√5− długość boku kwadratu
12 sty 00:22