Znajdz rozwiazanie rownania macierzowego
Wiki: A * X−1 * B = C
11 sty 23:40
Jack:
macierz odwrotna z macierzy odwrotnej da nam macierz wyjsciowa.
X−1 = A−1 * C * B−1
a stad
X = (A−1 * C * B−1)−1
byc moze da sie latwiej i szybciej...ale nwm
11 sty 23:49
jc:
X= B C−1 A
11 sty 23:53
Jack: no wlasnie jc jak to jest dla 3 macierzy?
bo
(A*B)−1 = B−1 * A−1
a dla trojki
(A*B*C)−1 = C−1 * B−1 * A−1 ?
11 sty 23:54
jc: Zawsze tak samo. Pomnóż i zobaczysz co się dzieje.
11 sty 23:57
Wiki: No właśnie mi wyszło X = A * C−1 * B , czemu B się zamieniło kolejnością z A?
Mógłbyś/mogłabyś to rozpisać?
11 sty 23:57
jc:
R−1Q−1P−1 P Q R = R−1Q−1 Q R = R−1 R = id.
Dlatego (PQR)−1=R−1Q−1P−1.
12 sty 00:00
Wiki: A dobra, już wiem
12 sty 00:00
Wiki: Ale dziękuję
12 sty 00:01
Jack: ok, dziena
12 sty 00:08