wielomiany z parametrem
misfit11: dla jakich wartosci parametru m wielomian W(x)=x5−x4+4x3−2x2+mx−3 jest podzielny przez
wielomian P(x)=x2−2x−3
11 sty 23:25
Benny: W(3)=0 i W(−1)=0
11 sty 23:28
misfit11: I czy lub? Bo jak liczyłam to wychodzą mi różne wartości
11 sty 23:29
zef: i
11 sty 23:33
misfit11: Czyli jak mi wyszło m=−11 i m=−83 to nie istnieje takie m?
11 sty 23:34
zef: Jeżeli tak ci wyszło i jest dobrze to nie istnieje
11 sty 23:36
misfit11: Aha dziękuję
11 sty 23:37
Benny: zef czemu i? Mi się źle napisało

Jeśli W(x) dzieli się przez P(x) to:
W(x)=Q(x)*(x+1)(x−3)
11 sty 23:46