Ciągi - monotoniczność i wartości większe od -5
Kasia: Oblicz monotoniczność ciągu. Podaj ile wyrazów jest większych od −5.
a
n = 5
n+3
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku? Dochodzę do a
n+1 − a
n = 5
n+4 − 5
n+3 i
dalej nie wiem co robić
11 sty 23:02
Kasia: Błagam o pomoc 😢
11 sty 23:11
11 sty 23:14
Kasia: To wtedy wychodzi 5
11 sty 23:15
Mila:
an+1−an=5n+4−5n+3=5n+3*(5−1)=4*5n+3>0 ciąg rosnący, co wiadomo bez liczenia bo
f(n)=5n+3 =53*5n =125*5n
y=5n− funkcja wykładnicza rosnąca
5n+3>5⇔
n+3>1 i n∊N+
n>−2 i n∊N+⇔n≥1 wszystkie wyrazy są większe od 5
11 sty 23:20