Korzystając z twierdzenia o całkowaniu przez części obliczyć całkę nieoznaczoną
Klaudia: ∫cos4 xdx
11 sty 22:06
jc: | | 1 | |
cos4 x = |
| (cos 4x + 4 cos 2x + 3} i całkę liczysz w pamięci. |
| | 8 | |
No, ale skoro każą przez części
∫ cos
4x dx = ∫cos
3 x (sin x)' dx = cos
3 x sin x + 3 ∫ cos
2 x sin
2 x dx
= cos
3 x sin x + 3 ∫ cos
2 x (1−cos
2 x) dx =
= cos
3 x sin x + 3 ∫ cos
2 x dx − 3 ∫ cos
4 x dx
| | 1 | |
Zatem ∫ cos4x dx = |
| (cos3 x sin x + 3 ∫ cos2 x dx). |
| | 4 | |
I jeszcze raz podobnie ...
11 sty 22:18
Klaudia: Nie mam pojęcia jak to do kończyć, mogę prosić o rozpisanie tego ?
11 sty 22:37
jc:
∫ cos
2 x dx = ∫ cos x (sin x) ' dx = cos x sin x + ∫ sin
2 x dx =
= cos x sin x + ∫ (1−cos
2 x) dx = cos x sin x + x − ∫ cos
2 x dx
| | 1 | |
a więc ∫ cos2 x dx = |
| (cos x sin x + x) |
| | 2 | |
Wstawiasz gdzie trzeba i masz pełny wynik.
11 sty 22:41