Funkcja popytu na dobro określona jest wzorem
unnamed: Funkcja popytu na dobro określona jest wzorem q(p)=100−p
2, gdzie p − cena. Wyznacz
elastyczność cenową dla p=5 i podaj interpretację otrzymanego wyniku.
zrobiłem to tak i zastanawiam się czy jest dobrze.
podstawiłem do wzoru
Ep q(p) = (p/(100−p
2)) * (−2*p)=(−2*p
2)/(100−p
2)
Ep q(5)= (−2*5
2)/100−25=−1/3
ODP: Otrzymany wynik oznacza, że wzrostowi ceny od 5 o 1% towarzyszy spadek popytu o 1/3 %.
Proszę o odp czy zadanie jest dobrze zrobione. Z góry dziękuję

!