Prosta...
qweasdzxc: Pilne! Będę wdzięczny za jakąś pomoc

Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz równanie tej prostej, wiedząc,
że jej odległość od punktu A = (−3,− 4) jest równa 3.
14 sty 17:56
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: pr. l : y=ax+b
S(0,0)⊂ l ⇒ 0=0+b⇒ b=0 ⇒pr. l: y=ax ⇔ pr. l: ax−1y=0
d(A,l)=3
| | Ia*(−3)+(−1)*(−4)+0I | | I−3a+4I | |
d(A,l)= |
| = |
| |
| | √a2+(−1)2 | | √a2+1 | |
I−3a+4I=3
√a2+1
do dokończenia zostawiam rozwiązanie równania z jedną niewiadomą z modułem, myślę, że to już
będziesz umieć

jak coś to pisz. pozdrawiam
14 sty 18:21
Aramis:
1 sposób
równanie tej prostej jest; y= ax
rozwiąż układ równań okręgu o środku A( −3,−4) i r= 3
i nałóż warunek na Δ= 0
y= ax
( x+3)
2 +(y+4)
2= 9
odp: a=
724 to prosta ma równanie:
y= 724*x
2 sposób
prosta y = ax w postaci ogólnej : ax −y= 0
odległość d = 3 od punktu A( −3,−4)
| | I−3*a−1*(−4)I | |
to: d= |
| = 3
|
| | √a2 +1 | |
−3a +4= 3*
√a2+1) /
2
9a
2 −24a +16 = 9( a
2+1)
24a = 7 =>
a= 724
to prosta ma równanie:
y= 724*x
14 sty 18:32