proszę o pomoc
OLa123: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tych całek:
11 sty 21:42
jc:
Pierwsza całka = (1/3) atan e3x
11 sty 21:49
OLa123: wyniki znam ale co za co podstawić ..
11 sty 21:57
jc: Jak umiesz różniczkować, to wynik powinien być oczywisty.
| | 1 | | (x4+4x2) ' | | 1 | |
Druga całka = |
| ∫ |
| dx − 2 ∫ |
| dx |
| | 4 | | x4 + 4x2 | | x4+4x2 | |
| | (x4+4x2) ' | |
∫ |
| dx = ln (x4+4x2) |
| | x4 + 4x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = (1/4) ∫ ( |
| − |
| ) dx |
| | x4+4x2 | | x2(x2+4) | | x2 | | x2+4 | |
11 sty 22:12
OLa123: dopomoże ktoś ?
11 sty 22:12
OLa123: umiem..ale zanim coś zrozumiem troche czasu mi potrzeba aby sobie na spokojnie wszystko
przeanalizować, dlatego chociaż napisz co za co podstawiłeś..:(
11 sty 22:15
jc: Nic nie podstawiałem, ale jak bardzo potrzebujesz coś podstawić, to podstaw y=e3x.
11 sty 22:22
OLa123: | | 3dt | |
jak tak podstawie to pozostaje mi dx= |
| |
| | e3x | |
11 sty 22:49
jc:
f(g(x)) g'(x) dx = ∫ f(y) dy, y=g(x)
| | 1 | | 1 | |
U nas g(x) = e3x, f(y) = |
| |
| |
| | 3 | | 1+y2 | |
11 sty 22:53
11 sty 22:55
jc: Nie mieszaj x i y.
x powinno być po jednej stronie, y po drugiej.
11 sty 23:03
OLa123: dziękuje bardzo
11 sty 23:04
OLa123: nie mieszam ale siła rzeczy nauczyłam się tak..:(
że za
y podstawiam e
3x
dy=1/3 e
3x dx
11 sty 23:06
OLa123: dy=3 e3x
11 sty 23:09
OLa123: dx
11 sty 23:09