matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Marek:
dx
Oblicz całkę ∫
√
x
2
+2x
11 sty 20:30
jc:
dx
=∫
= y, cosh y = x+1
√
(x+1)
2
−1
11 sty 20:39
Marek:
dzięki
11 sty 20:57
Mariusz:
Podstawienie
√
x
2
+2x
=t−x x
2
+2x=t
2
−2tx+x
2
2x=t
2
−2tx 2tx+2x=t
2
x(2t+2)=t
2
t
2
x=
2t+2
2t
2
+2t−t
2
t
2
+2t
t−x=
=
2t+2
2t+2
2t(2t+2)−2t
2
dx=
dt
(2t+2)
2
2t
2
+4t
dx=
dt
(2t+2)
2
2t+2
2(t
2
+2t)
∫
dt
t
2
+2t
(2t+2)
2
dt
∫
=ln|t+1|+C
t+1
=ln|x+1+
√
x
2
+2x
|+C
12 sty 05:31