Dla jakich wartości parametrów a, b, c, d,układ równań liniowych jest sprzeczny?
Gonzo dusiciel: Dla jakich wartości parametrów a, b, c, d, podany układ równań liniowych jest sprzeczny ?
x + y = a,
z + t = b,
x + z = c,
y + t = d?
det A(wyznacznik główny )= 0
teraz muszę policzyć det Ax det Ay det Az det At i jeżeli któryś z nich jest ≠0 to wtedy układ
jest sprzeczny. Otrzymam 4 rownania z literami a,b,c,d i nie wiem co dalej zrobić?
11 sty 19:39
Gonzo dusiciel: heeelp ludziska
11 sty 19:56
jc: Dodaj pierwsze do drugiego i trzecie do czwartego.
x+y+z+t = a+b = c+d
A teraz sprawdź, czy to wystarczy
11 sty 20:08
Gonzo dusiciel: zrobiłem tak jak napisałeś/aś, i otrzymałem warunek że jeżeli c+d≠a+b to wtedy układ jest
sprzeczny ale nie dalo mi to wartosci parametrów a b c d( gdbymy c+d=a+b to układ byłby
nieoznaczony)
11 sty 20:21
jc: Jeśli a+b=c+d, to trzecie równanie = pierwsze + drugie − trzecie.
Pomijamy więc trzecie równanie.
x+y=a
z+t=b
x+z=c
t = dowolne
z=b−t
x=c−(b−t)=c−b+t
y=a−c+b−t
czyli układ ma rozwiązanie.
11 sty 20:34
xxx: chodziło Ci o czwarte równanie = pierwsze + drugie − trzecie.Pomijamy więc czwarte równanie?
11 sty 20:46
Gonzo dusiciel: tak jak napisałeś xxx. o to chyba chodziło, dzięki jc
11 sty 20:49