Zadanka z konkursów licealnych :)
Pełcio: 1. Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c spełniających warunek
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| =3 prawdziwa jest nierówność: |
| ab | | bc | | ac | |
ab+bc+ac≥3.
2. Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a, b, c spełniających warunek
√a+
√b+
√c=3, prawdziwa jest nierówność:
3. Wykaż, że liczba 3+3
2+3
3+3
4+....+3
90
jest podzielna przez 4,7,13. <−−− interesuje mnie przez 7, 4 i 13 już wiem

4. Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a, b, c, d zachodzi:
a
4+b
4+c
2+d ≥ 2*
4√8*
√abcd
Chętnie przyjmę też same wskazówki, bo chcę się po prostu nauczyć robić takie zadania
11 sty 19:04
jc:
x+1/x ≥ 2 dla x > 0.
1/a/b + 1/b/c + 1/c/a + ab+bc+ca ≥ 6
1/a/b + 1/b/c + 1/c/a = 3 z założenia
a więc ab+bc+ca ≥ 3.
11 sty 19:11
relaa:
2.
Wykorzystując nierówność pomiędzy średnimi
| 3 | | √a + √b + √c | | 3 | |
| ≤ |
| = |
| = 1 |
| | 3 | | 3 | |
11 sty 19:15
Adamm: 3. 3(1+32)+32(1+32)+...+388(1+32)=7(3+32+...+388)
11 sty 19:18
Adamm: | | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | a4+b4+ |
| c2+ |
| c2+ |
| d+ |
| d+ |
| d+ |
| d | | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| |
4. |
| ≥ |
| | 8 | |
11 sty 19:22
Krzysiek: Adamm, 32+1=7 ?
11 sty 19:30
Pełcio: Kurczę, to ja tu myślę nad tym a wy w 20 minut wszystko....

1,2 ogarniam, 3− w nawiasach nie jest czasem 10? 4 słabo

dziękuję wszystkim
11 sty 19:32
Adamm: 3+34+32+35+...+387+390=3(1+33)+32(3+33)+...+387(1+33)=
=28(3+...+387)
11 sty 19:35
Adamm: tam w nawiasie masz grupy po trzy
3+32+33+37+38+39+313+...+387
11 sty 19:39
relaa:
Zadanie 4 to nic innego jak nierówność pomiędzy średnimi AM − GM.
a
4 + b
4 + c
2 + d =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a4 + b4 + |
| c2 + |
| c2 + |
| d + |
| d + |
| d + |
| d |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Zatem,
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | a4 + b4 + |
| c2 + |
| c2 + |
| d + |
| d + |
| d + |
| d | | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| |
| ≥ |
| 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a4 • b4 • |
| c2 • |
| c2 • |
| d • |
| d • |
| d • |
| d)1/8. |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
11 sty 19:41
Pełcio: Wszystko jasne, dzięki raz jeszcze
11 sty 19:47
Pełcio: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta o równaniu y=(m−3)x+m+2 przecina
parabolę o równaniu y=x2+(2m+2)x+m+6 w dwóch różnych punktach o pierwszych współrzędnych
x1,x{2} spełniających warunek x12+x22≤17.
Proszę o luknięcie, czy to może tak wyglądać, bo nie ma odpowiedzi do tego:
(m−3)x+m+2 = x2+(2m+2)x+m+6
x2+(2m+2)x−(m−3)x+4=0
x2+x(2m+2−m+3)+4=0
x2+(m+5)x+4=0
z zał. x12+x22≤17, więc:
(x1+x2)2−2x1x2≤17
m2+10m+25−8≤17
m2+10m≤0
m(m+10)≤0
m∊<−10,0>
11 sty 21:50
relaa:
To niepełna odpowiedź. Sprawdzę przykładowo dla m = −5.
x2 + (−5 + 5)x + 4 = 0
x2 + 4 = 0
11 sty 23:11
Pełcio: x
2≠−4

to co tu może być nie tak?
11 sty 23:15
relaa:
Zapomniał Pan o warunku na istnienie dwóch różnych rozwiązań.
11 sty 23:16
Pełcio: o kurcze

m
2+10m+9>0
Δ=100−36=64
m
1= −9
m
2= −1
m∊(−
∞, −9) ∪ (−1,+
∞)
Z koniunkcji końcowy wynik to m∊ <−10, 9) ∪ (−1,0>
teraz jest okej?
11 sty 23:27
relaa:
Teraz według mnie jest w porządku.
11 sty 23:31
Pełcio: No teraz już chyba tak, dzięki!
11 sty 23:34
Pełcio: Mam jeszcze takie luźne pytanko...

Co to są średnie potęgowe?
K>A>G>H <−−−− czy to jest coś innego niż to i może się przydać?
11 sty 23:49