całki
Marek: oblicz całkę nieoznaczoną ∫√6x−x2 dx
11 sty 18:59
jc: = ∫√9 − (x−3)2 dx = 9∫√1−u2 du
x = 3u + 3
Dale można różnie np. u = sin t lub przez części, a ktoś zaraz zaproponuje
podstawienie Eulera. Taka całka była ostatnio liczona wielokrotnie.
11 sty 19:05
Mariusz:
Przez części a potem sprowadź trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej
11 sty 19:05
Adamm: ∫
√9−(x−3)2dx
x−3=3sint
dx=3costdt
| | 9 | | 9 | | 9 | |
9∫cos2tdt = |
| ∫ 1+cos(2t)dt = |
| t+ |
| sin(2t)+c = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 9 | | x−3 | | 1 | |
= |
| arcsin( |
| ) + |
| (x−3)√9−(x−3)2+c |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
11 sty 19:07
jc: | | u2 | |
∫√1−u2 du = ∫u' √1−u2 du = u √1−u2 du + ∫ |
| du |
| | √1−u2 | |
| | 1−(1−u2) | |
= u √1−u2 du + ∫ |
| du |
| | √1−u2 | |
= u
√1−u2 du + arcsin u − ∫
√1−u2 du
Stąd ∫
√1−u2 du = (u
√1−u2 du + arcsin u)/2
11 sty 19:08
Mariusz:
Podstawienie Eulera sprowadzi całkę jedynie do całki z funkcji wymiernej
Podstawienie proponowane przez poprzednika wymaga liczenia całek z funkcji trygonometrycznej
których to mogłeś jeszcze nie liczyć
11 sty 19:08
Mariusz:
∫
√6x−x2dx
√6x−x2=xt
6x−x
2=x
2t
2
6−x=xt
2
6=x+xt
2
x(1+t
2)=6
dx=6*(−1)(1+t
2)
−2*2tdt
Tę całkę liczysz przez części albo wydzielając część wymierną całki
11 sty 19:17
Marek: sam bym na to nie wpadł dzięki
11 sty 19:24
Mariusz:
Całki postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
sprowadzisz do całek z funkcji wymiernej podstawieniami
1. a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Te dwa podstawienia wystarczą ale
jest jeszcze jedno podstawienie które czasem może dawać całkę wymagającą mniej obliczeń
Możesz je zastosować gdy c>0
√ax2+bx+c=xt+√c
11 sty 19:34