Całki
smiec: | | 5x*ex2 | |
Jaki będzie wynik całki: ∫ |
| dx |
| | ex2+7 | |
| | 5 | |
Wyszło mi: |
| ex2(e−x2+17)dx |
| | 2 | |
11 sty 18:45
smiec: Czy jest to poprawnie rozwiązane?
11 sty 18:46
jc: Po jakiemu to zostało policzone? Domyślam się i nie wiem co o tym myśleć.
Jeśli dobrze się domyślam, to wypadałoby zmienić szkołę.
Chyba widać, że ∫ = (5/2) ln(ex2 + 7).
11 sty 18:53
smiec: metoda podstawiania. Nie wiem skąd masz ten logarytm, ze wzorów wynika co innego.
11 sty 18:55
Adamm: t=x
2
z=e
t+7
dz=e
tdt
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
∫ |
| dz = |
| ln|z|+c = |
| ln|et+7|+c = |
| ln(ex2+7)+c |
| | 2z | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sty 18:56
smiec: skąd w mianowniku jest 2? z dt2?
11 sty 18:59
Adamm: tak
11 sty 19:00
smiec: a ln? z jakiego to wzoru?
11 sty 19:02