wykaz, ze
olekturbo: Witam
![](emots/2/usmiech2.gif)
f: NxN −> N
dla każdego n,m ∊ N
f(n,m) = 3
n * 5
n
wykaż, ze f jest różnowartościowa
11 sty 18:31
Adamm: f(n1, m1)=f(n2, m2)
3n1*5m1=3n2*5m2
5m1−m2=3n1−n2
(m1−m2)log35=n1−n2
teraz lewa strona musi być liczbą naturalną, zatem m1=m2 więc również n1=n2
11 sty 18:34
Adamm: tam powinno być 3n2−n1 ale to bez znaczenia
11 sty 18:36
Metis: Adammm jesteś matematykiem ? Czy jej pasjonatem?
11 sty 18:36
Adamm: Metis, matematykiem tzn. ?
11 sty 18:36
Metis: Nauczycielem/ wykładowcą/ profesorem itd
11 sty 18:38
Adamm: uczę się jeszcze, nie
11 sty 18:39
olekturbo: mógłbyś mi wytłumaczyć ostatnią linijkę
11 sty 18:40
olekturbo: ale "0" chyba nie nalezy do N jezeli dobrze rozumiem
11 sty 18:42
Adamm: 5m1−m2=3log35(m1−m2)
stąd log35(m1−m2)=n2−n1
lewa strona jest liczbą naturalną tylko gdy m1−m2=0 ponieważ log35 jest liczbą niewymierną
11 sty 18:42
olekturbo: aa juz rozumiem, chyba, dziekuje
11 sty 18:42
Adamm: bez znaczenia
11 sty 18:42
niematematyk: Metis... dla nas to wydają się jakieś cuda, ale większość magistrów matematyki rozwiąże nasze
zadania, po prostu oni się tym zajmują, także nie dziw się, że ktoś ogarnia coś co tobie
wydaję się trudne.
11 sty 18:42
olekturbo: Coś mam napisać "treścią" jeszcze żeby to końca to był dowód?
11 sty 18:44
olekturbo: Adamie, a z takim czymś mógłbyś mi pomóc
wykaż, że jeśli f:X−>Y jest iniekcją i g:Y−>Z jest iniekcją to wykaż ze g o f również będzie
równowartościowe
11 sty 18:46
niematematyk: @metys , znam też osobiście sporo ludzi (po matmie), którzy mi pomogą z każdym zadaniem, tylko
, że wszystkich , których znam nie udzielają się na żadnych forach matematycznych.
11 sty 18:46
Adamm: raczej nie, myślę że to co napisałem wystarczy
11 sty 18:46
olekturbo: ok, dzięki. mam też problem z /\ zadaniem tamtym
11 sty 18:49
Adamm: f(x)=f(y) ⇒ x=y
g(x)=g(y) ⇒ x=y
teraz niech c=f(x), v=f(y), mamy
g(c)=g(v) ⇒ c=v ⇔ f(x)=f(y) ⇒ x=y
11 sty 18:49
Adamm: może trzeba by było napisać tak
(gof)(x)=(gof)(y) ⇔ g(c)=g(v) i dalej tak samo
11 sty 18:51
olekturbo: dzieki ci serdeczne!
11 sty 18:52
olekturbo: juz chyba nawet zrozumiałem o co chodzi z iniekcją, jeszcze definicje sobie przeczytałem.
dzieki Ci bardzo w zrozumieniu!
11 sty 18:56
olekturbo: a jezeli mam f(x) = |x−2|
A <−1,2>
a mam wyznaczyc zalozmy f(A)
to mam po kolei liczyc
f(−1), f(0) itd czy jest jakas inna metoda
11 sty 18:56