Podzielność
Pełcio: Siemanko

Niech x i y będą liczbami całkowitymi. Udowodnij, że jeżeli liczba 23x+3y jest podzielna przez
37, to 3x+2y również dzieli się przez 37.
Nie wiem za bardzo nawet jak się zabrać, te zadania z podzielnością idą mi dość opornie

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę
11 sty 18:12
Adamm: 23x+3y=37x+37y−14x−34y=37(x+y)−2(7x+17y)
7x+17y=37x+37y−30x−20y=37(x+y)−10(3x+2y)
z tego wynika podzielność 3x+2y przez 37
11 sty 18:20
Pełcio: czyli z tej linijki
23x+3y=37x+37y−14x−34y=37(x+y)−2(7x+17y)
mam pewność, że 17| 7x+17y ?
11 sty 18:24
Pełcio: 37*
11 sty 18:25
Adamm: 37|(7x+17y), tak
11 sty 18:25
Pełcio: Ok, rozumiem, dziękuję bardzo.
11 sty 18:26
jc:
(3x+2y) = 13(23x + 3y) − 37(8x+y)
11 sty 18:32
Pełcio: A to to już niekoniecznie rozumiem...
11 sty 18:35
jc:
37 | 23x+3y z założenia
(3x+2y) = 13(23x + 3y) − 37(8x+y)
a więc 37 | 3x+2y.
Co tu jest niejasne?
11 sty 18:38
Pełcio: aaa, rzeczywiście

jeszcze mi powiedz jak wpadłeś na to?
13(23x + 3y) − 37(8x+y)
11 sty 18:41
jc: 37+2=13*3 czyli 37 | 13*3−2.
Następie sprawdziłem, że 37| 13*23−3.
Gdyby tak nie było, to tw. chyba byłoby nieprawdzie, ale tak było,
więc nie zastanawiałem się dalej, co by było gdyby tak nie było.
11 sty 18:48
Pełcio: Sposób Adama jest dla mnie chyba bardziejszy

Znaczy bardzo fajny sposób i zadanie skończone w linijce, ale chyba bym nie wymyślił takiego
rozpisu.
Mimo to, dzięki za kolejny, inny sposób, zawsze coś zostanie.
11 sty 18:53