pole i obwód
Carrolinexd:

Oblicz pole i obwód tej figury.
PS tam gdzie pisze "a" to ma taka sama wielkosc jak cwiartka tego wyzszego kola

nie udao mi
sie tego narysowac
14 sty 17:37
ula: pole
pole połówki koła = 12πr2=2π
pole kwadratu= a2=16
pole koła o promieniu 2 =πr2==4π
pole połówki koła o promieniu 1 =12πr2=12π dodaj wszystko
Obwód
obwód I figury
122πr=2π
obwód kw = 4a= 4*4=16
obwód III figóry 2πr=2π*2=4π
obwód IV figóry 122πr=π
14 sty 17:56
Carrolinexd: heh figury U zwykle

ale bez urazy wielkie dziex
14 sty 17:58