Tw Gaussa - Ostogradzkiego
LastRun: ∫∫ y2 z dxdy + xz dydz + x2y dxdz po obszarze S
S to powierzchnia zewnętrzna znajdująca się w pierwszym oktancie i ograniczona paraboloidą
obrotową z=x2+y2, walcem x2+y2=1 i płaszczyznami układu współrzędnych.
Wynik to π/8
po zastosowaniu tw. G−O mamy całkę po V :
∫∫∫ (y2 + z + x2) dxdydz, ale mam problem z określeniem granic całkowania.
Użyłam współrzędnych sferycznych i nie bardzo wychodzi
11 sty 16:49
Adamm: próbowałaś cylindrycznych?
11 sty 16:52
LastRun: Tak, ale teraz jak o tym myślę, to nie jest czysty walec, bo jest tam jeszcze paraboloida
i dlatego robiłam teraz ze sferycznych, ale ani w jednym, ani w drugim przypadku nie wychodzi
11 sty 16:54
LastRun: W walcowych miałam takie granice: r∊<0,1>, z∊<0,1> φ∊<0,π/2>
11 sty 16:56
LastRun: a w sferycznych: r∊<0,1> φ∊<0,π/2> θ∊<0,π/2>
11 sty 16:57
LastRun: może coś z granicami jest nie tak?
11 sty 16:57
Adamm: próbowałaś takich ograniczeń?
0≤z≤x2+y2
x=rcosθ, y=rsinθ
0≤r≤1
0≤θ≤π/2
i nie zapomniałaś o dodatkowym r?
11 sty 16:57
LastRun: dodatkowe r z jakobianu mam, inne są tylko te granice na z...
11 sty 16:59
Adamm: bo przecież ograniczasz z góry paraboloidą
11 sty 17:00
LastRun: już sprawdzam...
11 sty 17:02
LastRun: π/4
11 sty 17:05
Adamm: sprawdziłem w programie, wyszło π/8
11 sty 17:05
Adamm: | | 3 | |
∫0π/2∫01∫0r2r3+rz dzdrdα = ∫0π/2∫01 |
| r5 drdα = |
| | 2 | |
11 sty 17:11
LastRun: Racja − błędy rachunkowe

Dziękuję przeogromnie !
11 sty 17:11
Adamm:
11 sty 17:12