algebra
kakao: Nie obliczajac wyznaczników znajdz rozwiazania podanych równan ( ∈ R)
| 1 + x 1 1 1|
| 2 2 2 2| = 0
| 4 6 − x 4 4|
| 6 6 6 x|
ktoś wie co tu można zrobić?
11 sty 16:39
g: Porównaj trzecią i czwartą kolumnę. Ile ma być x żeby wyznacznik był zerowy?
11 sty 17:26
Janek191:
6 − x = 4 ⇒ x = 2
11 sty 17:32
kakao: x = 2 v x = 4 v x = 6 udało mi się znaleść odpowiednią własność
mam jeszcze jedno pytanie czy
|0 1|
|1 −1|
to jest macierz trójkątna

czy muszą byc same zera poniżej drugiej przekątnej?
11 sty 17:46
Benny: Są dwa rodzaje macierzy trójkątnych. Macierz trójkątna dolna i macierz trójkątna górna.
11 sty 17:53
kakao: ale chodzi mi o to że czy przekątna musi biec od [1,1] do [n,n]
czy może biec od [1,n] do [n,1]?
11 sty 17:54