11 sty 16:34
Adamm: wiadomo że we wszystkich punktach oprócz 2, −2 jest ciągła, tak?
więc wystarczy policzyć granice prawo i lewo stronne przy x dążącym do 2 oraz −2
11 sty 16:38
DAWID: czy granica prawostronna w 2 to bedzie 1/2, a lewostronnie w 2 to bedzie 0
11 sty 16:59
DAWID: Czy moge tak napisac
ze f(x)=2/(x+2), dla x≥2
=0, dla x<0
= 1/2, dla x<2
= 0, dla x=−2

11 sty 17:48
DAWID:
12 sty 07:44
Adam: Funkcja w punkcie 2 jest nieciągła. Funkcja w punkcie −2 jest ciągła. Funkcja jest nieciągła.
O miejsca nieciągłości podejrzewasz 2 i −2. Liczysz dla nich granice lewo i prawostronne,
porównujesz granicę lewo i prawostronną. Jeżeli są takie same to jest ciągła. Jeżeli są różne,
to funkcja w tym punkcie jest nieciągła.
12 sty 09:49
DAWID: Tak wiem ale nie wiem jak liczyc granice z ta wartościa bezwzglednaą
12 sty 12:39
Kacpero21092: Gdy masz |x−2| i liczysz granicę przy x−>2− to wtedy powstaje po opuszczeniu wartości
bezwzględnej zapis −(x−2). Gdy liczysz granicę przy x−>2+ to wtedy będziesz miał (x−2).
Zauważ, że gdy liczysz granicę przy x−>2− to cała wartość bezwzględna jest ujemna np. bo x nie
osiąga wartości 2 tylko jest od niej mniejszy.
12 sty 23:02