Czy da się wyznaczyć równanie prostej symetrycznej względem innej?
not4you: Jak wyznaczyć równanie prostej symetrycznej do y=1/7x +25/7 względem prostej y=1/2x? Jest to
możliwe? Jest to krótki fragment dosyć złożonego zadania z olimpiady AGH i zastanawiam się czy
jakoś da radę? Mógłbym ewentualnie wyliczyć jeden punkt, przez który będzie przechodzić, jeśli
to pomoże.
11 sty 16:30
Janek191:
Znajdź punkty wspólne danej prostej z dwiema prostymi prostopadłymi do prostej
y = 0,5 x, a następnie znajdź ich obrazy w symetrii względem tej prostej. Te obrazy wyznaczą
prostą symetryczną.
11 sty 16:34
not4you: Dzięki za pomoc!
11 sty 16:46
Janek191:
m : y = 0,5 x
| | 1 | | 25 | |
0,5 x = |
| x + |
| / * 14 |
| | 7 | | 7 | |
7 x = 2 x + 50
5 x = 50
x = 10
y = 5
P = ( 10, 5)
============
Prosta prostopadła do prostej m przechodząca przez R
y = −2 x + b
| 25 | | 25 | |
| = − 2*0 + b ⇒ b = |
| |
| 7 | | 7 | |
−−−−−−−−−−−−−
Punkt wspólny prostych m i p
| | 25 | |
0,5 x = −2 x + |
| / * 14 |
| | 7 | |
7 x = − 28 x + 50
35 x = 50
| | 25 | |
Szukam punktu symetrycznego do R= (0, |
| względem punktu M |
| | 7 | |
Mamy
| 0 + x | | 10 | | 20 | |
| = |
| ⇒ x = |
| |
| 2 | | 7 | | 7 | |
| | 5 | | 25 | | 10 | | 15 | |
| = |
| ⇒ |
| + y = |
| ⇒ y = − |
| |
| 2 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
Prowadzę prostą przez punkty: R ' i P = ( 10, 5)
y = a x + b
| | 15 | | 20 | |
− |
| = |
| x + b / * 7 |
| | 7 | | 7 | |
1) − 15 = 20 a + 7 b
5 = 10 a + b / * 2
2) 10 = 20 a + 2 b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Od 2) odejmuję 1)
25 = − 5 b ⇒ b = − 5
5 = 10 a − 5 ⇒ 10 a = 10 ⇒ a = 1
Odp. y = x − 5
============
11 sty 17:19