Liczby zespolone
Scyzoryk: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z liczb zespolonych:
___
(z4)=|z2|*z2
(z4) jest z kreseczką na górze (sprzężona)
11 sty 16:18
Janek191:
z = x + y i
Oblicz kolejno:
_
z2 , I z2 I, z4 , x4
11 sty 16:38
Adamm: z=r(cosx+isinx)
r
4(cos(4x)−isin(4x))=r
4*(cos(2x)+isin(2x))
sin(2x)=sin(−4x), cos(2x)=cos(4x)
z pierwszego
2x=−4x+2kπ lub 2x=π+4x+2kπ
z drugiego
2x=4x+2kπ lub 2x=−4x+2kπ
| | kπ | |
zatem wszystkie liczby z o argumencie równym |
| spełniają to równanie (oraz 0) |
| | 3 | |
11 sty 16:45