Całki
Artix: Witam, potrzebuję pomocy przy trzech całkach
1) ∫(x * arctgx)dx
3) ∫
√3−2x−x2dx
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
11 sty 16:17
Adamm: | | x2 | | 1 | | x2 | |
1) ∫xarctgxdx = |
| arctgx− |
| ∫ |
| dx = |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | |
= |
| arctgx− |
| x+ |
| arctgx+c |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sty 16:24
Adamm: −1=Ax+A+Bx−B
A+B=0, A−B=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫− |
| + |
| dx = |
| ln| |
| |+c |
| | 1−x2 | | 2 | | x−1 | | x+1 | | 2 | | x−1 | |
11 sty 16:27
Adamm: ∫
√4−(x+1)2dx
dx=2costdt
| | x+1 | | x+1 | |
4∫cos2tdt = 2∫1+cos(2t)dt = 2t+sin(2t)+c = 2arcsin( |
| )+ |
| √4−(x+1)2+c |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 16:33
Artix: Bardzo dziękuje
11 sty 16:45
Artix: Ta całka numer 3 dobrze jest policzona ? Bo liczyłem innym sposobem i mam inny wynik, a nie
widzę błędu
17 sty 21:23
Adamm: | | 1 | |
co różni |
| z tg2x ? |
| | cos2x | |
17 sty 21:24
Adamm: widzę że odpowiedzi nie dostanę
| 1 | |
| oraz tg2x różni stała |
| cos2x | |
tak samo wszystkie wyniki mogą różnić się o stałą, jeśli funkcja w jakimś punkcie zanika,
to nawet stała o którą się różnią może być inna po innych stronach przedziału
w którym zanikła
dlatego
albo się pomyliłeś, albo wyniki różnią się o stałą (albo się nie różnią, tylko nie potrafisz
tego
odpowiednio przekształcić)
17 sty 21:35
Adamm: nawet nie wiesz ile jest ludzi którzy nie wiedzą takich rzeczy
17 sty 21:38
Artix: Przedstawię mój sposób
| | 3−2x−x2 | |
∫√3−2x−x2 = ∫( |
| ) |
| | √3−2x−x2 | |
| | 3−2x−x2 | | dx | |
∫( |
| )= (Ax+B)*√3−2x−x2 + λ∫ |
| / ()' / *√3−2x−x2 |
| | √3−2x−x2 | | √3−2x−x2 | |
3−2x−x
2 = A(3−2x−x
2) − (Ax+B)(x+1)+λ
3 = 3A − B +λ
−2 = −3A − B
−1 = −2A
λ = 2
Wracam do całki i podstawiam wychodzi:
| 1 | | dx | |
| (x+1)*√3−2x−x2+2∫ |
| |
| 2 | | √4−(x+1)2 | |
| 1 | |
| (x+1)p{3−2x−x2)+2ln|−x−1+√3−2x−x2| |
| 2 | |
Co robię źle ?
17 sty 22:56