Wiedząznając tgx oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne
Guma: Wiedząc że tgx= −2√2 oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne.
Napisałam że sinx/cosx= −2{p}2 ale nie wiem jak dalej liczyć.
11 sty 15:38
piotr: | | sin2(x) | |
tg2(x)= |
| |
| | 1−sin2(x) | |
| | sin2(x) | | 2√2 | | 2√2 | |
8= |
| ⇒ sin(x)=− |
| ∨ sin(x)= |
| |
| | 1−sin2(x) | | 2 | | 2 | |
11 sty 15:49
piotr: | | 2√2 | | 2√2 | |
poprawka: sin(x)=− |
| ∨ sin(x)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
11 sty 15:50
===:
trójkącik pomocniczy o przyprostokątnych 1 i 2
√2
Z Pitagorasa przeciwprostokątna 3
Kąt x druga ćwiartka
zatem:
a ctgx sam
11 sty 15:52
piotr: ⇒ cos(x) = 1/3 ∨ cos(x) =−1/3
11 sty 15:53
piotr: druga lub czwarta ćwiartka
11 sty 15:54
===:
czwarta powiadasz ... ciekawe
11 sty 16:04
Guma: Zrobiłam trochę innym sposobem ale wyszło mi to samoo bez jednej "opcji" na sinusa. Dziękuje <3
11 sty 18:42