procenty
Piotrek: Według sondażu odsetek zwolenników partii A jest o 12 punktów procentowych
większy od odsetka zwolenników partii B.
Jednocześnie zwolenników partii A jest o 60% więcej od zwolenników partii B.
Ile procent ankietowanych popiera każdą z wymienionych partii?
Proszę o wytłumaczenie tego zadania, mam rozpisaną odpowiedź, ale nie wiem dlaczego tak
a nie inaczej
11 sty 15:23
Janek191:
x − ilość % zwolenników partii A
y − ilość zwolenników partii B
Mamy dane
x = y + 12
i
więc
| y + 12 − y | | 12 | |
| = 0,6 ⇒ |
| = 0,6 ⇒ 12 = 0,6 y ⇒ y = 12 : 0,6 = 20 |
| y | | y | |
zatem
x = 20 + 12 = 32
Odp. Partię A popiera 32 % zwolenników, a partię B 20 %.
11 sty 16:51
Janek191:
Miało być:
y − ilość % zwolenników partii B
11 sty 16:52