matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lokata
mamnadzieje:
k=log
1
2
3. Wyznacz log
3
2
11 sty 15:08
Jerzy:
Wskazówka:
1
= log
3
12 = log
3
3 + log
3
4 = 1 + 2log
3
2
k
11 sty 15:14
Adamm:
log
2
3
1
log
3
2
1
k=log
12
3=
=
=
log
2
12
1
2+
log
3
2
2log
3
2+1
1
2log
3
2+1=
k
1
1
log
3
2=
−
2k
2
11 sty 15:16
mamnadzieje:
dziękuję, udało się
11 sty 15:19
Jerzy:
1
1 − k
1 − k
= 1 + 2log
3
2 ⇔ 2log
3
2 =
⇔ log
3
2 =
k
k
2k
11 sty 15:21