Logarytmy
Justyna: Witam. Przygotowuję sie do egzaminu z matmy ale niestety nie bylo mnie na lekcji o
logarytmach.Mógłby ktoś mi pomóc i wyjaśnić jak rozwiązywać zadnia tego typu

Bardzo dziękuję za pomoc.
log
2 24+3log
2 −log
2 162=
11 sty 14:44
Adamm: 3log2 popraw to
11 sty 14:46
'Leszek: Popraw zapis dla drugiego logarytmu.
11 sty 14:46
Jerzy:
| | 24*x3 | |
= log2 |
| ( x , bo nie dopisałeś liczby logarytmowanej ) |
| | 162 | |
11 sty 14:47
Justyna: przepraszam
log2 24+3log2 3−log2 162
11 sty 14:49
'Leszek: Teraz podstaw x = 3 do podanego wzoru przez p.Jerzego i wykonaj skrocenia
to otrzymasz wynik
11 sty 14:52
Jerzy:
| | 24*27 | |
= log2 |
| = log24 = 2 |
| | 162 | |
11 sty 14:53
Justyna: no właśnie tak zrobilam tylko,że wyszło mi 4 aaa bo nie dopisałam tego log2 4 =2
11 sty 14:55
Justyna: i to już jest koniec zadania ?
11 sty 14:55
Jerzy:
Koniec ... masz wynik.
11 sty 14:58
Justyna: czyli to nie jest w sumie takie trudnne dziekuje
11 sty 14:59
Justyna: a to log3 15−2log3 5+log3 45
11 sty 15:02
Justyna: na tej samej zasadzie ?
11 sty 15:02
Adamm: 2log
35=log
325
| | 15*45 | |
log315−log325+log345=log3( |
| )=log327=3 |
| | 25 | |
11 sty 15:04
Jerzy:
| | 15*45 | |
= log3 |
| = log327 = 3 |
| | 25 | |
11 sty 15:05
Justyna: aha bo wiem że dodatnie o tej samej podstawie można mnożyć a jak juz jest odejmowanie to trzeba
dzielić
i nie ważnie jest że dodatnia stoi 1 i 3 ?
11 sty 15:09
Justyna: no dobra to juz ostatnie
log(x−2)+3log3y−logx2
11 sty 15:14
Adamm: założenia, x≠0, y>0, x>2
11 sty 15:17
11 sty 15:17
Justyna: i teraz mam to obliczyc ?
11 sty 15:24
Jerzy:
Tego się nie da obliczyć.
11 sty 15:27
Justyna: boze jak ja bym chciała tą matme tak doskonale rozumieć
11 sty 15:31
Justyna: tu próbowałam coś sama zdziałać ... gdzie popełniłam błąd /

3log
2 6−log
2 135+log
2 5=
log
2(
3*30135)=
log
2 0,66
11 sty 15:35
Jerzy:
Systematyczna praca ..... to wszystko
11 sty 15:35
11 sty 15:37
Justyna: a czemu tak ? Może mi Pan to jakoś w miarę możliwości wytłumaczyć przecież wyżej był podobny
przykład i inaczej było
11 sty 15:42
Adamm: a*logbc=logbca
11 sty 15:42
Justyna: to bedzie log2 0,32
11 sty 15:47
Jerzy:
tak ... = log2(8/25) = log28 − log252 = log223 − log252
= 3log22 − 2log25 = 3 − 2log225
11 sty 15:49
Justyna: a skad te 8 ?
11 sty 16:01