matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Kaja:
Oblicz granice funkcji
sin(3x)
lim
x→0
cos(2*3x)
11 sty 14:31
qwqw:
0
11 sty 14:33
Kaja:
a mogę prosić o jakieś rozwiązanie/ wyjaśnienie bym mogła zrozumieć ?
11 sty 14:36
Adamm:
lim
x→0
sin(3x) = 0 to chyba logiczne, w końcu sinus jest funkcją ciągłą lim
x→0
cos(2*3x) = 1 podobnie jak cosinus ostatecznie
sin(3x)
lim
x→0
= 0
cos(2*3x)
11 sty 14:38
Kaja:
dziękuję
11 sty 14:48