RSA
Benny: Stosując metodę RSA dla p=17, q=7, e=17 odkoduj liczbę 10.
Nie mogę znaleźć jakiegoś przystępnego schematu.
11 sty 13:26
jc: 61 ?
11 sty 14:08
jc: Gdzieś sobie zapisałem taki opis:
A wybiera dwie duże różne liczby pierwsze p, q, znajduje iloczyn n=pq,
oblicza w=nww (p−1,q−1) (najmniejsza wspólna wielokrotność).
A wymyśla liczbę s taką, że nwd (s,w)=1. Para (s,n) jest kluczem publicznym.
A znajduje takie t, że ts=1+kw. W tym celu używa algorytmu Euklidesa.
Parę (t,n) pozostawia sobie jako klucz prywatny.
B dzieli swoją wiadomość na bloki będące nieujemnymi liczbami całkowitymi mniejszymi od n.
Każdy blok x szyfruje obliczając y= xs mod n.
A odszyfrowuje wiadomość y obliczając
yt mod n= xst mod n= xkw+1 mod n = x
11 sty 14:20
Benny: Z przykładem można?
11 sty 14:27
jc: p=17, q=7, s=17
n=pq=119
1017 mod 119 = 61
6117 mod 119 = 10
Tu akurat klucz szyfrujący = klucz deszyfrujący.
11 sty 14:35
Benny: Czym jest k?
11 sty 16:36
jc: Nie potrzebujesz k. Chodziło o to, aby w | st−1, gdyż wtedy p−1 | st−1 oraz q−1 | st−1.
U nas w = 16*6=96
17*17= 1 + 3*96 (no i mamy k=3, ale wartość k do niczego nie jest potrzebna).
To nie jest najlepszy przykład, bo dwa klucze są równe.
11 sty 18:10
Benny: p=7, q=17, e=13 zakoduj 32
wyszło mi l=53
Chociaż nie wiem czy dobrze, bo trudziłem się z 3213mod 119
11 sty 23:17
jc: Dobrze policzyłeś. W przeciwną stronę podnosisz do 37 potęgi.
11 sty 23:27
Benny: Czemu do 37?
11 sty 23:29
jc: Bo 96 | 37*13 −1.
Możesz sprawdzić, że 5337 mod 119 = 32.
11 sty 23:38
Benny: Dzięki
11 sty 23:42