Zbadaj wzajememne położenie prostej L i płaszczyzny π
MarleneDietrich: Zbadaj wzajememne położenie prostej L i płaszczyzny π
l: { x=1+2t
{y=2−2t
{z=−1+3t
π: 2x+3y+4z−1=0
1. Wystarczy podstawić punkty z prostej do płaszzczyzny i wtedy wyjdzie wynik czy jak ?
11 sty 13:17
Jerzy:
Najprościej policzyć objętość równoległościanu rozpietego na trzech wektorach:
n , v ,PP1 i podzielić przez pole jego podstawy
n − normalny płaszczyzny
v − kierunkowy prostej
PP1 − wektor o końcach na prostej i płaszczyźnie
11 sty 13:20
MarleneDietrich: a nie ma łatwiejszej metody ?
11 sty 13:21
MarleneDietrich: n [2,3,4]
k [2,−2,3]

?
11 sty 13:36
Jerzy:
Sorrry ... to co napisałem, to jedna z metod obliczania odległości prostej od płaszczyny.
Tutaj mamy zbadać położenie;
1) sprawdzić , czy prosta zawiera się w płaszczyźnie
2) sprawdzić, czy jest równoległa
11 sty 13:36
MarleneDietrich: Ok to wystarczy podstawić ?
11 sty 15:22
Jerzy:
1) podstawić
2) iloczyn skalarny wektorów n i v.
11 sty 15:25
MarleneDietrich: no wyszło 4−6+12 = 10 , czyli nie pokrywa się ?
11 sty 21:28