Tomason: x+12 x + 12 x - 16 -4
-------- - 1 = ----------- - ---------- = -------- = -4(x - 16) = -4x + 64
x - 16 x - 16 x - 16 x - 16
Czyli jest to funkcja liniowa ? Dobrze ja to zrobiłem ?
Czy ..
x+12 x + 12 x - 16 -4 -4 x - 16
-4x + 64
-------- - 1 = ----------- - ---------- = -------- = ------- x --------- =
--------------
x - 16 x - 16 x - 16 x - 16 x - 16 x - 16
x
2 - 32x + 256
I dalej nie wiem jak tak to jaka dziedzina i zbiór wartości
bo już mi się myli wszystko
7 lis 08:43
Tomason: Pomieszało się coś

x+12 x + 12 x - 16 -4
-------- - 1 = ----------- - ---------- = -------- = -4(x - 16) = -4x + 64
x - 16 x - 16 x - 16 x - 16
7 lis 08:49
Tomason: Tu też na dole sie pomiszało, ojojo

chodzi o to aby wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji.
x+12
------- - 1
x - 16
Jeszcze tak nie związane z tym zadaniem , ale czy ta funkcja jest iniekcją i suriekcją,
lub tym albo tym ?
7 lis 08:59
Bumper: bardzo prosze o wyjaśnienie
7 lis 12:42