jeśli układ ma nieskończenie wiele rozwiązań ile wynosi a?
Tomi3215:
4x+2y=10
6x+ay=15
jak to rozwiązać metodą podstawiania ? , cały czas zostają dwie niewiadome
rozwiązaniem jest a=3 , jednak nic mi nie wychodzi a tylko tej metody używam w praktyce
11 sty 12:31
Jerzy:
Zastosuj metodę wyznaczników.
11 sty 12:36
Tomi3215: nie znam, a da się to zrobić podstawiania ?
11 sty 13:01
Jerzy:
12x + 6y = 30
12x + 2ay = 30
Proste sie pokrywają, gdy: 2a = 6 ⇔ a = 3
11 sty 13:06
Tomi3215: a mógłbyś rozpisać wyznacznikowo bo wydaje się proste tylko w= 4 2
6 a
to mi wychodzi 4*a − 2*6 dalej 4a − 12 = ? jak to odjąć?
11 sty 13:20
Jerzy:
| | 12 | |
4a − 12 = 0 ⇔ 4a = 12 ⇔ a = |
| ⇔ a = 3 |
| | 4 | |
11 sty 13:22
Tomi3215: niby proste a zakręcone

dzięki
a ile wyjdzie x a ile y?
11 sty 15:12
Jerzy:
Takich par jest nieskończenie wiele.
11 sty 15:14