Całki
smiec: | | 2x5 | | x3 | |
czy wynikiem calki: ∫(2x4−4x3+x2+5)dx, będzie: |
| −x4+ |
| +c |
| | 5 | | 3 | |
11 sty 11:56
KKrzysiek: tak
11 sty 11:58
Jerzy:
Nie ... zgubiłeś ∫5dx.
11 sty 11:58
KKrzysiek: 5x +c
11 sty 11:59
KKrzysiek: racja, nie policzyl ostatniej calki
11 sty 11:59
smiec: Ok, rozumiem. A tej: ∫(2x+1)
3dx
t=2x+1
dt=2dx
dx=
12dt
11 sty 12:02
KKrzysiek: za t trzeba podstawić 2x+1
11 sty 12:03
11 sty 12:04
smiec: czyli tak jak zrobilem?
11 sty 12:05
KKrzysiek: poczekaj, pisze z komórki
11 sty 12:06
11 sty 12:06
KKrzysiek: ∫(2x+1)
3dx
t=2x+1
dt = 2dx
| | dt | | 1 | | 1 | | t4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫t3 |
| = |
| ∫ t3dt = |
| * |
| + C = |
| * |
| *t4 +C = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
(2x+1)
4 +C
11 sty 12:11
smiec: a to: ∫2x
√4x2−ddx
t=4x
2
dt=8xdx
2xdx=
14dt
11 sty 12:14
smiec: ∫2x√4x2−3dx − mały błąd w przykładzie wcześniej napislaem
11 sty 12:15
Jerzy:
Podstaw: √4x2 −3 = t
11 sty 12:16
KKrzysiek: Spróbuj samemu, to są proste przykłady.
11 sty 12:16
KKrzysiek: za t mógłby podstawić 4x2−3
11 sty 12:17
Jerzy:
... 4x
2 − 3 = t
2
8xdx = 2tdt
| | 1 | |
.............. = |
| ∫tdt = ... i licz. |
| | 2 | |
11 sty 12:19
smiec: Liczę je sam, ale nie wiem czy wynik końcowy jest poprawny. Dlatego wolę się upewnić
korzystająć z Waszej pomocy.
∫sin(3x+2)dx=
t=3x+2
dt=3dx
dx=13dt
...=∫sint*13dt=13∫sint=13*(−cost)+C=−13cos(3x+2)+C
11 sty 12:26
Jerzy:
Dobrze.
11 sty 12:28
smiec: ∫e2x+3dx=
t=2x+3
dt=2dx
dx=12dt
...=∫et*12dt=12∫etdt=12*et+C=12e2x+3+C
Czy może metoda części byłaby lepsza w tym przykładzie?
11 sty 12:32
Jerzy:
To jest najlepsza metoda w tym przypadku.
11 sty 12:33
smiec: Zrobione poprawnie?
11 sty 12:33
Jerzy:
Tak.
11 sty 12:35
smiec: Ten przykład jest dla mnie dziwny i chyba zrobiłem go źle:
∫xe
−x2dx=
t=−x
2
dt=−2xdx
| | 1 | | 1 | |
...=− |
| ∫etdt=− |
| e−x2+C |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 12:40
Jerzy:
Policz pochodną wyniku ... to sobie sprawdzisz sam.
11 sty 12:42
smiec: A jak to się liczy? Mógłbyś pokazać na tym przykładzie? Wiem jak się liczy pochodne, ale chcę
mieć pewność, niż żyć w złudzeniu, że wszystko mi idelanie wychodzi.
11 sty 12:46
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = − |
| *e−x2*(−2x) x*e−2x |
| | 2 | |
11 sty 12:51
Jerzy:
po nawiasie ma być znak =
11 sty 12:53
smiec: nie rozumiem...
11 sty 12:55
Jerzy:
... = x*e−x2 oczywiście .
11 sty 12:55
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = − |
| *e−x2*(−2x) = x*e−x2 ... czyli funkcja podcałkowa. |
| | 2 | |
11 sty 12:56
smiec: Dzięki, zaczynam kumać.
Przy tej całce nie wiem co zrobić. Wychodzi mi wynik z dupy.
t=x
dt=dx
11 sty 14:52
Adamm: ...
t=3
x−2
dt=3
xln3dx
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt = |
| ln|3x−2|+c |
| ln3 | | t | | ln3 | |
11 sty 14:54
smiec: Mógłbyś rozpisać to jaśniej, bo nie mogę rozwiązać tego sam. Wychodzi mi coś takiego:
11 sty 15:10
Adamm: t+2=3x
teraz skróć wyrazy podobne
11 sty 15:12
smiec: Nie mam pojęcia jak to zrobić. Wytłumaczcie proszę.
11 sty 18:15
smiec: | | 3x | |
Pokażcie mi jak rozwiązać całkę: ∫ |
| dx |
| | 3x−2 | |
11 sty 18:17