geometria analityczna-Poziom podstawowy
Pajac: co robie źle
Zbadaj czy punkty A, B, C są współliniowe jeżeli :
a)A(−4,−6) B(−1,2) C(5,6)
robie to tak
−6=−4a+b
2=−a+b
6=4a−b
2=−a+b
dodajemy stronami
3a=8
i sprawdzam teraz punkt C(5,6)
| | 8 | | 14 | | 40 | | 14 | | 54 | |
f(5)= |
| *5+ |
| = |
| + |
| = |
| =18 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
odp. Są wspólniowe co mam źle
11 sty 11:56
Benny: Może to, że f(5)=18, a powinno być równe 6.
11 sty 11:59
Pajac: jak
11 sty 12:01
Pajac: gdyby to było 6 to te punkty byłyby współliniowe
11 sty 12:02
Jerzy:
A czemu uważasz,że masz zły wynik ?
11 sty 12:03
Jerzy:
Aaaa .... w odpowiedziach masz,że są ?
11 sty 12:04
Pajac: tak
11 sty 12:04
Benny: Chodzi mi o to, że jeśli wynik byłby równy 6 to punkty byłyby współliniowe, ale tak nie jest.
11 sty 12:07
Pajac: czyli wszystko mam dobrze, tylko błąd w odpowiedziach
11 sty 12:07
Pajac: rozumiem
11 sty 12:07
11 sty 12:08
Pajac: i wszystko jasne
11 sty 12:08
Jerzy:
Ewidentnie błąd.
11 sty 12:09