Rozwinięcie i przybliżenie liczby z wielomianu Taylora(macLurina tu)
Wiktoria: Mam zadanie, czy mozecie sprawdzić część a) czy jest dobrze?
a) Korzystając ze wzrou Maclurina przybliż funkcję f(x) = 3√1+x wielomianem trzeciego
stopnia.
b) Korzystając ze wzoru f(x0 + Δx) ≈f(x0) + f'(x0)Δx i wzoru odpowiedniej funkcji podaj
przybliżenie liczby 3√8.01.
a) Okej czyli x0 = 0, n = 3, wiec po rozpisaniu mam wzór:
3√1+x ≈ 1 + 1/31! x + −2/92! x2 + 10/273! x3
Czy to się zgadza?
A jeśli chodzi o b to wystarczy wstawić 3√8.01 do wzoru 3√1+x ≈ 1 + 1/31!x za x i
obliczyć ?
11 sty 09:59
Adam: b) x0=8, Δx=0,01
Funkcja pierwiastek 3 stopnia z x
11 sty 10:14
Wiktoria: nie do końca rozumiem, czy mółgbyś proszę krótko wytłumaczyć?
11 sty 10:18