excel
Metis: Excel
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Mam obliczyć odchylenie standardowe wzrostu tylko dla mezczyzn którzy w kolumnie oznaczeni są
1.
Używam instrukcji if ale liczy też dla dwójek czyli kobiet

=ODCH.STANDARDOWE(JEŻELI(A2:A608=R6;B2:B608))
A2:A608 − płeć
R6 = 1
B2:B608 − ma policzyc odchylenie standardowe tylko 1
Coś w stylu Średnia. Jezeli
11 sty 05:27
wmboczek: Prosto − posortuj dane i oblicz
Trudno − sumy warunkowe czy jakoś tak (podajesz nr funkcji)
Średnio − dorób kolumnę, która wstawi nic w danych kobiet JEŻELI(A2=1;a2;"") i z tej oblicz
11 sty 07:32
Metis: Właśnie tak zrobiłem
wmboczek.
Posortowałem od 1 do 2 i potem wybrałem przedział.
Z instrukcją if byłoby ciekawiej, ale wazne, że sobie poradziłem

Dzięki.
11 sty 16:39
Kacper:
W razie kłopotów pisz do mnie
11 sty 16:53
Jeszcze 102 pochodne: najlepiej to w matlabie coś takiego liczyć
11 sty 16:54
Metis: Projektu ze znajomości Excel'a, nie zrobię w MatLabie

Dzięki
Kacper
11 sty 17:07