Znaleźć obraz funkcji
Franek: f(x) = −ln(3x+1), znaleźć f([1,4])
Mam problem z narysowaniem wykresu, jeżeli ktoś pomoże będę bardzo wdzięczny
11 sty 00:03
jc: Jeśli zależy Ci tylko na obrazie, nie musisz rysować wykresu.
f([1,4]) = [ −ln 13, −ln 4]
11 sty 00:38
Franek: Wiem ale jednak wolałbym wiedzieć mniej więcej jak wygląda wykres żebym był w stanie odczytać
rozwiązanie bez problemu. Chyba, że masz jakąś poradę jak poradzić sobie w takich sytuacjach
bez niego to byłbym serdecznie wdzięczny.
11 sty 00:45
jc:
− ln(3x+1) = − ln(x + 1/3) − ln 3
Wykres to przesunięty i odbity wykres funkcji ln.
A zadanie było łatwe bo funkcja była malejąca.
11 sty 01:00