Prawdopodobieństwo
Whale: Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo A, że wypadnie dokładnie
jedna 6. Oblicz prawdopodobieństwo B, że suma oczek będzie parzysta.
Moc zbioru Ω=216
Prawdopodobieństwo A, próbuje na taki sposób zrobić:
trzy rzuty, trzy możliwości
a) 6 wypada pierwsza wtedy na drugi rzut na 5 sposobów i trzeci również
b) 6 wypada druga wtedy 1 rzut 5 sposobów i trzeci
c) 6 jako trzecia, pierwsze dwa rzuty po 5 możliwości
25+25+25=75
Dobrze kombinuje?
10 sty 22:35
Mila:
Dobrze.
|Ω|=63
1)
A−wypadnie dokładnie jedna szóstka
3
1
|A|=
*52=75
Wybór miejsca dla 6, na pozostałe miejsca liczby oczek ze zbioru{1,2,3,4,5}
75
25
P(A)=
=
216
72
2)
B− Wypadnie parzysta suma oczek
3
1
|B|=33+
*3*32=27+81=108
108
1
P(B)=
=
216
2
wypadną liczby oczek ze zbioru {2,4,6} lub jedna ze zbioru {2,4,6} a dwie ze zbioru {1,3,5}