logarytmy
majeczka: Dlaczego raz jest np.
log4 razy log 100 = 2log4
a raz
log2(log255) = log2 razy 1/2 = −1
proszę o wyjaśnienie, bo nie wiem, czemu raz mnoży się liczbę logarytmowaną, a raz wpisuje się
przed log..
14 sty 16:56
...: nie umiemy mnozyc logarytmow

to tak jakbys dodawala x
2+x
2=x
4
14 sty 17:03
majeczka: czyli jak to będzie?
14 sty 17:05
...: zle napisalem
14 sty 17:06
...: za szybko

wroc
w drugim przykladzie masz :
| | 1 | |
log2(log25{5}=log2( |
| )=−1 |
| | 2 | |
14 sty 17:08
...: nie ma mnozenia w tym drugim przykladzie
14 sty 17:09
majeczka: no tak, to wiem

i tutaj 1/2 zostala w miejscu liczby logarytmowanej, a w pierwszym przykladzie przeszla przed
log, czemu?
14 sty 17:09
...: logaxk=k*logax
czyli np
6log32=log3 26
14 sty 17:11
...: rozumiesz?

( log 100=2)
14 sty 17:13
majeczka: ale w tym moim przykładzie
log4 * log100 = log4 * 2 = 2log4
2 to nie potega, a mimo to przeszła
14 sty 17:13
...: 2log4=2*log4=log(4
2) tu masz mnozenie logarytmu przez liczbe

poparz na wzor.
14 sty 17:16
Aramis:
w pierwszym masz mnożenie logarytmów
(log4) * ( log100) =( log4) *2= 2log4
a w drugim logarytm z logarytmu ( czyli ,ze liczba logarytmowana jest logarytmem
log2a gzie a= log255= 12
więc log2(1/2}= −1
14 sty 17:16
majeczka: czyli rownie dobrze moglabym napisac log16?
14 sty 17:17
...: tak jest
14 sty 17:17
majeczka: jejku, rzeczywiscie, dziekuje Wam
14 sty 17:18
...: musisz zrozumiec wzor. On jest latwy jesli zastosujesz go kilka razy w praktyce
14 sty 17:18
Aramis:
14 sty 17:19
majeczka: dzięki
14 sty 17:19