kat dwuscienny
wera: 1) Oblicz sinus kata jaki sciana boczna ostroslupa prawidlowego czworokatnego tworzy z jego
podstawa jezeli krawedz podstawy ma dlugosc 18cm, a wysokosc jest rowna 12cm.
2) Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 24 cm, a jego wysokosc jest
rowna 12cm. Oblicz miare kata nachylenia sciany bocznej tego ostroslupa do jego podstawy.
14 sty 16:44
ula:

wylicz x
x
2=H
2+(
12a)
2
x
2=144+81
x
2=225
x=15
14 sty 16:54
wera: Dziękuję,a w 2.pomożesz?
14 sty 17:04
ula:

l
2=H
2+c
2
c
2=l
2−H
2
c
2=24
2−12
2
c
2=576−144
c=12
√3
Δ w podstawie jesst tr. równobocznym, więc wysokości przecinają się w stosunku 2:3
nasze c jest 2/3 częścią wysokości
| | a*√3 | |
wysokość w tym Δ to h= |
|
|
| | 2 | |
23h=c
b=
13h
b=
13*a*
√3}{2}
b=6
√3
tgα=U{2p}3}}{3}
14 sty 17:27
ula: sprawdź tylko czy nie pomyliłam się w liczeniu
14 sty 17:29