matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu
Marcin:
Znaleźć zbiór wszystkich punktów dla których zbieżny jest szereg:
∞
n
∑
x
n
n=1
9 sty 23:23
Adamm:
1
n
√
|(n/x
n
)|
→
|x|
1<|x|, x≠0 dla x=1 mamy ∑ n który jest oczywiście rozbieżny dla x=−1 mamy ∑(−1)
n
n który też jest rozbieżny z warunku koniecznego zbieżności
9 sty 23:28