| 1 | ||
a czy przypadkiem G(x)=(x+1)2[− | (x+1)2 + (x+1) −1] +9 ? dlaczego ta 9 jest w nawiasie | |
| 4 |
| 1 | ||
f(x)=x2*(− | x2+x−1) | |
| 4 |
| 1 | ||
g(x)=(x+1)2*[(− | (x+1)2+(x+1)−1]+9= | |
| 4 |
| 1 | ||
=(x+1)2*[− | *(x2+2x+1)+x]+9= | |
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
=(x+1)2*[− | x2− | x− | +x]+9= | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
=(x+1)2[− | x2+ | x− | ]+9= | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 1 | ||
=(x+1)2*(− | )*(x2−2x+1) +9= | |
| 4 |
| 1 | ||
=− | *(x+1)2*(x−1)2+9= | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
=− | *(x2−1)2+9=− | (x4−2x2+1)+9= | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
=− | x4+ | x2− | +9= | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
=− | *(x4−2x2−35)=− | *(x2−7)*(x2+5)= | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
G(x)=− | *(x−√7)*(x+√7)*(x2+5) | |
| 4 |