Całka niewłaściwa z liczbą e
Annn: Mam do rozwiązania taką całkę:
∫x3e−x2 dx
w granicach: dolna (−∞), górna (0)
9 sty 22:32
Annn: Próbowałam przez części, ale potęga x tylko się powiększa, a e
−x2 i tak pozbyć się nie
mogę.

Wygląda to tak:
f(x)=e
−x2
f'(x)=−2e
−x2
g'(x)=x
3
g(x)=1/4x
4
∫x
3e
−x2dx=1/4x
4e
−x2+1/2∫x
4e
−x2dx
Nic mi z tego nie wychodzi
9 sty 22:36
Jack: jak juz to pochodna x3, a całka e−x2
9 sty 22:37
azeta: spróbuj podstawić najpierw −x2=t
−xdx=dt
−∫−x*x2e−x2dx=−∫te−tdt
9 sty 22:38
azeta: pardon = −∫tetdt, nie (−t) w wykładniku a samo t
9 sty 22:39
Adamm: ∫ x
3e
−x2 dx
t=−x
2
dt=−2xdx
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫tet dt = |
| tet− |
| et+c = − |
| x2e−x2− |
| e−x2+c |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
∫
−∞0 x
3e
−x2 dx =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| 02e−02− |
| e−02 − limt→−∞ − |
| t2e−t2− |
| e−t2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | t2+1 | | 1 | |
= − |
| + |
| limt→−∞ |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | et2 | | 2 | |
9 sty 22:40
azeta: no i jeszcze tam dwójeczkę zgubiłem.. idę spać
9 sty 22:40
Annn: Myślałam nad tym, ale nie potrafię obliczyć całki z e
−x2, wydaje mi się, że to będzie
jakaś kosmiczna funkcja

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to
∫e
−x2dx=−1/2e
−x2 + C
ale to by było za łatwe
9 sty 22:40
Adamm: ta całka nie ma przedstawienia w postaci funkcji elementarnych
9 sty 22:41
Annn: azeta, Adamm dziękuję!
9 sty 22:41
Adamm: oprócz nieskończonego szeregu oczywiście
9 sty 22:42
9 sty 22:54