prawdopodobieństwo.....kto pomoże :P
marta19: Dane są dwa piojemniki.W pierwszym z nich są 2 kule białe, 6 czarnych i 1 niebieska w drugim 5
białych , 3 czarne i 4 niebieskie.Z każdego pojemnika losujemy po jednej kuli.Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru
mnie się wydaje że to można rozwiązać tą metodą drzewka ale nie wiem jak....

14 sty 16:23
taa: noo narysuj wpierw dwa rozgałęzienia

i każde te rozgałęzienie to oddzielny pojemnik

wylicz prawdopobieństwo z drzewek
14 sty 16:25
marta19: nie pomożesz mi..........

?
14 sty 16:27
Łukasz: robisz zadania na jutro i oczekujesz, że każdy pomoże? Piszesz jedno po drugim, jestem święcie
przekonany, że nawet nie próbujesz ich rozwiązać i chcesz, żeby ktoś wszystko odwalił za
ciebie.
14 sty 16:31
marta19: nie prawda rozwiązałam juz 7 sama
14 sty 16:34
marta19: a tak wogole jak ktos chce to pomoże ty nie musisz
14 sty 16:34
taa: No piszę żebyś narysowała dwa rozgałęzienia, potem od pierwszego robisz 3 rozgałęzienia:
2 białe p= 2/9
6 czarnych p= 6/9
1 niebieska p= 1/9
noo i z drugiego rozgałęzienia też trzy i:
5 białych p= 5/12
3 czarne p=3/12
4 niebieskie p=4/12
no i rozwiąż.
14 sty 16:40
...: mozesz podac wynik?
14 sty 16:41
taa: a może trochę własnej inwencji?
14 sty 16:42
...: omg nie jestem Marta

chce zeby podala wynik zeby sprawdzic czy dobrze rozwiazalem. Wtedy
moge jej pomoc
14 sty 16:43
taa: p= 2/9*5/12 + 6/9*3/12 + 1/9*4/12= 10/108 + 18/108 + 4/108 = 32/108 = 16/54= 8/27
sprawdź czy się nie pomylilam przy obliczeniach
14 sty 16:44
...: | | 32 | | 16 | |
eh mi wyszlo |
| = |
| ale to widocznie zle |
| | 210 | | 105 | |
14 sty 16:59
taa: ale 9*12 to 108, więc nie ma mowy o mianowniku 210
14 sty 18:55